Toernooi informatie
Jij wilt een toernooi gaan spelen, maar hoe werkt dat nu?
Ondertussen heb jij misschien al wat beachvolleybalervaring van alle trainingen, maar dit willen we natuurlijk ook kunnen gebruiken en daar zijn de beachvolleybal toernooien voor! Omdat het bij beachvolleybal anders gaat dan bij zaalvolleybal, of omdat je überhaupt nog nooit iets hebt gedaan met volleybal is deze pagina op jou te helpen!
Om te beginnen zijn er officiële toernooien (georganiseerd vanuit de bond) en onofficiële toernooien (georganiseerd vanuit de beachvolleybalclub) zoals BVA Open. Het verschil van deze toernooien is dat je voor de officiële toernooien punten krijgt voor jouw landelijke ranking en bij onofficiële toernooien krijg je geen punten. Echter krijg je bij onofficiële toernooien vaker prijzen dan bij officiële toernooien.
Toernooien voor jeugd
Voor de jeugd is er de mogelijkheid om binnen diverse leeftijdscategorieën toernooien te spelen. Dit zijn allemaal competitieve toernooi waarbij je ook punten en prijzen kunt verdienen. Deze toernooien worden allemaal 2 tegen 2 gespeeld volgens de beachvolleybalregels die je ook van de training kent.
Leeftijdscategorieën
Net zoals in de zaal heb je bij beachvolleybal toernooi categorieën zodat je tegen leeftijdgenoten volleybalt. Deze leeftijdscategorieën tellen voor alle toernooien dus ook voor het NK. Wanneer jij met een maatje speelt die ouder is dan jou dan moeten jullie je inschrijven bij de categorie van de oudste speler. Je hebt de volgende categorieën:
<13 | Deze categorie is voor iedereen tot en met 12 jaar
<15 | Deze categorie is voor iedereen tot en met 14 jaar
<17 | Deze categorie is voor iedereen tot en met 16 jaar
<19 | Deze categorie is voor iedereen tot en met 18 jaar
Spullen die jij niet moet vergeten!
- Kijk of je samen met je maatje dezelfde kleren aan kan doen zodat je echt als een team eruit ziet!
- Niet op alle locaties hebben ze ballen beschikbaar, zorg dat jij je eigen beachvolleybal mee hebt!
- Zonnebril, anders zie jij niets als de zon hard schijnt.
- Petje, dit is geen must-have, maar kan wel fijn zijn op een warme dag.
- Zonnebrand, soms kan het hard waaien waardoor je de zon niet voelt maar wel verbrand. Smeer je altijd goed in ook al is het bewolkt!
- Voldoende eten en drinken, het is een lange intensieve dag dus zorg dat je genoeg mee hebt!
- Stoeltjes, tussendoor krijg je zo 30 min rust en dan wil je wel een beetje lekker zitten.
Hoe ziet een toernooidag eruit?
Ga er bij elk toernooi vanuit dat je de hele dag van huis bent van ongeveer 09:00 tot 16:00. Heb jij bijvoorbeeld een hond? Neem die lekker mee, maar kijk vooraf wel of dat bij jouw locatie mag. Hoe een toernooi er exact uitziet is afhankelijk van de locatie, hoeveelheid deelnemers en organisatie, maar vaak gaat een toernooi ongeveer zo:
Je dag begint in de ochtend waarbij jij je om 09:00 moet aanmelden bij de wedstrijdleiding. De wedstrijdleiding is vaak te vinden onder een partytent of dergelijk. Hier vragen ze om je naam en dan noteren ze dat je aanwezig bent en vertellen ze waar jij moet spelen. Ben jij de laatste van jouw poule? Dan krijg je vaak het wedstrijdschema en de telbordjes mee om te starten.
Iedereen is aanwezig en je kan gaan beginnen! Vaak zit je in een poule van 4 tot 6 teams dus je moet meteen even gaan kijken of je direct mag spelen, moet fluiten of dat je nog even rust hebt. Let goed op dat je wanneer je rust hebt je wel dichtbij blijft zodat je niet te laat bent anders heb je meteen 21 - 0 verloren! Voor de wedstrijd krijg je ongeveer 5 minuten om even warm te worden door over te spelen, in te slaan en door te serveren. Vervolgens kies jij met je tegenstander met wie zijn bal de wedstrijd gespeeld wordt. Ook kiest het team dat de toss wint of serveren/ontvangen of kant (kan slim zijn met de wind/zon) en dan start de wedstrijd waarbij 1 team uit jouw poule de scheidsrechter is. Deze moet dus tellen en aangeven dat er om de 7 punten gewisseld van kant moet worden (bijvoorbeeld bij de stand van 9 - 5 want 9+5=14 en dat is in de tafel van 7).
Nadat jij de hele ochtend gebeachvolleybald hebt is er iemand uit je poule eerste of laatste dit geef je door aan de wedstrijdleiding (die mensen waar jij je hebt aangemeld). Vervolgens heb je een middagpauze zodat de wedstrijdleiding kan gaan kijken wie er in de middag bij elkaar in de poule komen. Blijf dus wel tijdens deze pauze in de buurt want je weet nooit precies wanneer ze weer starten!
De wedstrijdleiding is klaar en als jij het goed hebt gedaan in de ochtend kom jij in de winnaars poule en als je het wat minder goed hebt gedaan kom je in de verliezers poule. In de winnaarspoule spelen de teams om plek 1 tot 3 en in de verliezersronde speel je voor de onderste plekken.
Rond een uur of 16:00 ben je klaar en weet jij of je 1e bent geworden. Ga niet meteen naar huis want er is nog een prijsuitreiking! Vaak krijg je een medaille en soms ook een prijs. Sta jij niet in de top 3? Blijf dan toch even met de prijsuitreiking en klap voor de winnaars dat is wel zo netjes.
Beachvolleybal spelregels
Hier vind je de spelregels die van toepassing zijn op de Nationale Beach Competitie en het Junior Beach Circuit.
- Je speelt 2 gewonnen sets tot de 21 punten (met twee punten verschil). De 3e set gaat tot de 15 punten. Je speelt 2 tegen 2 en er zijn geen wissels mogelijk.
- Voor de 1ste set wordt door middel van een toss bepaald welk team de opslag krijgt en aan welke kant beide ploegen moeten beginnen.
- Het spel begint met de opslag van achter de achterlijn.
- De bal mag driemaal door een ploeg worden gespeeld voordat deze over het net gaat.
- De bal mag ieder deel van het lichaam raken.
- Een speler mag slecht eenmaal achter elkaar de bal raken. Alleen bij een blok zijn twee aanrakingen achter elkaar toegestaan.
- De spelers mogen de bal niet vangen of gooien of te lang balcontact hebben.
- De bal is uit als deze buiten de lijnen van het veld terecht komt, buiten de antennes naar het andere veld wordt gespeeld, de antennes raakt of tegen een ‘voorwerp’ aankomt dat zich buiten het veld bevindt. De bal mag het net wel raken.
- Als een speler de tegenpartij hindert door deze aan te raken, het net storend te raken, of in het veld van de tegenstander terecht te komen, wordt dit als fout gezien en krijgt de tegenstander een punt.
- De opslag gaat naar het team dat de rally heeft gewonnen.
- Blijft de opslag bij hetzelfde team dan blijft ook dezelfde speler/speelster aan opslag. Als de opslag naar de andere partij gaat, moet de speler/speelster die de vorige keer niet heeft opgeslagen opslaan.
- Tijdens een set mag één time-out van 30 seconden worden aangevraagd. Standaard wordt er één technische time-out gegeven zodra er in totaal 21 punten zijn gescoord (alleen in Eredivisie en Topdivisie).
- In de 1ste en 2e set wordt bij elke 7 gespeelde punten gewisseld van speelhelft. In de 3e set is dit bij elke 5 gespeelde punten.
Veldgrootte
Alle categorieën: 8 x 16 meter
Nethoogte
Senioren heren 2.43 meter;dames 2.24 meter
Jeugd <17 jongens 2.24 meter; meisjes 2.24 meter
Jeugd <15 jongens 2.12 meter; meisjes 2.12 meter
Jeugd <13 jongens 2.12 meter; meisjes 2.12 meter
Beachvolleybal ranking
Voor elk toernooi die je speelt kan jij punten verdienen. Hoe hoger het niveau en hoe beter het resultaat hoe meer punten je krijgt. Vervolgens tellen je beste 5 resultaten bij elkaar opgeteld als jouw totale score. Vervolgens heb jij op basis van deze punten een plek in Nederland.
Word jij de volgende Nederlands kampioen beachvolleybal?
Ga dan de strijd aan met jouw leeftijdsgenoten tijdens het NK Jeugd Beachvolleybal.
Aan het NK Jeugd Beachvolleybal, waar vorig jaar maar liefst 180 teams aan deelnamen, kan iedereen meedoen in zijn of haar categorie. In uitzonderlijke gevallen, wanneer er meer dan 64 inschrijvingen zijn per categorie, wordt er gekeken naar de rankingspunten. Het NK Jeugd Beachvolleybal wordt gespeeld in vijf categorieën die voor zowel de jongens als de meisjes gelden: <21, <19, <17, <15 en <13 jaar. Per categorie kunnen maximaal 64 teams deelnemen. Ben jij een van die teams?
Hoog niveau, ieder jaar weer
Dat Nederland veel beachtalent heeft rondlopen is wel te zien tijdens dit Nederlands Kampioenschap. Velen die deelnemen aan dit evenement strijden tijdens het zomerseizoen tegen senioren op derde divisie- of zelfs tot Eredivisieniveau. Dit is dan wel vaak bij <21 en <19.
NK Jeugd Beachvolleybal 2021
Het NK Jeugd Beachvolleybal vindt plaats in het weekend van zaterdag 28 en zondag 29 augustus. De locatie is voorlopig nog niet bekend maar vaak is dit Scheveningen.
Hou de pagina van de Nevobo in de gaten voor meer informatie.
Wanneer en waar is het?
Toernooien worden voornamelijk gespeeld op zaterdag, zondag en soms op vrijdag. Deze toernooien zijn bijna elk weekend en door het hele land heen te vinden. Om te kijken of er voor jou een toernooi is kan je de Toernooifinder van de Nevobo gebruiken. Het Jeugd Beach Circuit staat hierbij aangegeven als: JBC.
Hoe meld ik mij aan?
Je gaat naar de Toernooifinder van de Nevobo en zoekt daar een toernooi uit die je wilt gaan spelen. Vervolgens klik je op dit toernooi en kom je op een vervolgscherm. Hier staat rechtbovenin een knop met inschrijven. Klik hierop en de rest wordt duidelijk en netjes door de Nevobo uitgelegd.
LET OP: De deadline om je in aan te melden is elke woensdag 12:00 voor het toernooi!
Alle informatie vanuit de Nevobo:
Toernooien voor senioren
Voor de senioren zijn er meer mogelijkheden om mee te doen aan een toernooi. Zo heb je de onofficiële recreatieve toernooien, de onofficiële competitieve toernooien, de officiële recreatieve toernooien en de officiële competitieve toernooien. Bij de meeste officiële toernooien kan je rankingspunten verdienen en bij onofficiële toernooien win je vaak meer en mooiere prijzen. Deze toernooien worden allemaal 2 tegen 2 gespeeld volgens de beachvolleybalregels die je ook van de training kent.
Onofficiële toernooien
Er zijn veel onofficiële toernooien. Dit zijn vaak toernooien georganiseerd door een zaal- of beachvolleybalclub. Dat de toernooien niet officieel zijn maakt de toernooien niet minder goed of minder leuk, in tegendeel zelfs! Vaak speel je deze toernooien lokaal waardoor er veel bekenden aanwezig zullen zijn, wat super gezellig is! Voorbeelden van toernooien zijn BVA Open en SwitchBeach.
Het verschil met de onofficieel toernooien met de officiële toernooien is voornamelijk voor de competitieve speler belangrijk. Je verdient namelijk geen punten met deze toernooien voor je Nevobo ranking.
Vaak zijn er met de onofficiële toernooien de categorieën laag, midden en hoog. Waarbij het per organisator verschilt wat dit inhoudt. Meestal is dit de volgende richtlijn:
Laag: Geen volleybalervaring tot 2e klasse in de zaal
Midden: Eerste klasse in de zaal tot 3e divisie in de zaal
Hoog: Alles vanaf 3e divisie in de zaal.
Officiële recreatieve toernooien
Alle officiële recreatieve toernooien vallen onder de Summer Beach Volleyball Circuit. Hierbij draait alles om het plezier. Voor en na corona is het mogelijk om 3 tegen 3 of zelfs 4 tegen 4 toernooien te spelen, maar het is nu alleen mogelijk om 2 tegen 2 te spelen al is het wel mogelijk om gemixt te spelen dus met 1 man en 1 vrouw tegen 1 man en 1 vrouw. Op uitzondering van de 3 tegen 3, 4 tegen 4 en mixtoernooien is het ook bij deze competitie mogelijk om punten te verdienen voor je ranking. Alleen krijg je bij deze categorie minder punten omdat dit een lager niveau is.
Ook bij deze toernooien heb je nog niveauverschillen waar wij een indicatie aan hebben meegegeven:
Laag: Geen volleybalervaring
Midden: Recreatief volleybalervaring
Hoog: Volleybalervaring tot 2e klasse in de zaal
Officiële competitieve toernooien
Bij deze toernooien gaat alles om winnen en zo hoog mogelijk spelen zodat je zoveel mogelijk punten verzameld. Deze toernooien gaan dan ook door tot het hoogst haalbare. Deze competitie wordt de Nationale Beach Competitie genoemd waarbij je instapt op 3e divisie niveau.
Hoe ziet een toernooidag eruit?
Ga er bij elk toernooi vanuit dat je de hele dag van huis bent van ongeveer 09:00 tot 16:00. Heb jij bijvoorbeeld een hond? Neem die lekker mee, maar kijk vooraf wel of dat bij jouw locatie mag. Hoe een toernooi er exact uitziet is afhankelijk van de locatie, hoeveelheid deelnemers en organisatie, maar vaak gaat een toernooi ongeveer zo:
Je dag begint in de ochtend waarbij jij je om 09:00 moet aanmelden bij de wedstrijdleiding. De wedstrijdleiding is vaak te vinden onder een partytent of dergelijk. Hier vragen ze om je naam en dan noteren ze dat je aanwezig bent en vertellen ze waar jij moet spelen. Ben jij de laatste van jouw poule? Dan krijg je vaak het wedstrijdschema en de telbordjes mee om te starten.
Iedereen is aanwezig en je kan gaan beginnen! Vaak zit je in een poule van 4 tot 6 teams dus je moet meteen even gaan kijken of je direct mag spelen, moet fluiten of dat je nog even rust hebt. Let goed op dat je wanneer je rust hebt je wel dichtbij blijft zodat je niet te laat bent anders heb je meteen 21 - 0 verloren! Voor de wedstrijd krijg je ongeveer 5 minuten om even warm te worden door over te spelen, in te slaan en door te serveren. Vervolgens kies jij met je tegenstander met wie zijn bal de wedstrijd gespeeld wordt. Ook kiest het team dat de toss wint of serveren/ontvangen of kant (kan slim zijn met de wind/zon) en dan start de wedstrijd waarbij 1 team uit jouw poule de scheidsrechter is. Deze moet dus tellen en aangeven dat er om de 7 punten gewisseld van kant moet worden (bijvoorbeeld bij de stand van 9 - 5 want 9+5=14 en dat is in de tafel van 7).
Nadat jij de hele ochtend gebeachvolleybald hebt is er iemand uit je poule eerste of laatste dit geef je door aan de wedstrijdleiding (die mensen waar jij je hebt aangemeld). Vervolgens heb je een middagpauze zodat de wedstrijdleiding kan gaan kijken wie er in de middag bij elkaar in de poule komen. Blijf dus wel tijdens deze pauze in de buurt want je weet nooit precies wanneer ze weer starten!
De wedstrijdleiding is klaar en als jij het goed hebt gedaan in de ochtend kom jij in de winnaars poule en als je het wat minder goed hebt gedaan kom je in de verliezers poule. In de winnaarspoule spelen de teams om plek 1 tot 3 en in de verliezersronde speel je voor de onderste plekken.
Rond een uur of 16:00 ben je klaar en weet jij of je 1e bent geworden. Ga niet meteen naar huis want er is nog een prijsuitreiking! Vaak krijg je een medaille en soms ook een prijs. Sta jij niet in de top 3? Blijf dan toch even met de prijsuitreiking en klap voor de winnaars dat is wel zo netjes.
Beachvolleybal spelregels
Hier vind je de spelregels die van toepassing zijn op de Nationale Beach Competitie en het Junior Beach Circuit.
- Je speelt 2 gewonnen sets tot de 21 punten (met twee punten verschil). De 3e set gaat tot de 15 punten. Je speelt 2 tegen 2 en er zijn geen wissels mogelijk.
- Voor de 1ste set wordt door middel van een toss bepaald welk team de opslag krijgt en aan welke kant beide ploegen moeten beginnen.
- Het spel begint met de opslag van achter de achterlijn.
- De bal mag driemaal door een ploeg worden gespeeld voordat deze over het net gaat.
- De bal mag ieder deel van het lichaam raken.
- Een speler mag slecht eenmaal achter elkaar de bal raken. Alleen bij een blok zijn twee aanrakingen achter elkaar toegestaan.
- De spelers mogen de bal niet vangen of gooien of te lang balcontact hebben.
- De bal is uit als deze buiten de lijnen van het veld terecht komt, buiten de antennes naar het andere veld wordt gespeeld, de antennes raakt of tegen een ‘voorwerp’ aankomt dat zich buiten het veld bevindt. De bal mag het net wel raken.
- Als een speler de tegenpartij hindert door deze aan te raken, het net storend te raken, of in het veld van de tegenstander terecht te komen, wordt dit als fout gezien en krijgt de tegenstander een punt.
- De opslag gaat naar het team dat de rally heeft gewonnen.
- Blijft de opslag bij hetzelfde team dan blijft ook dezelfde speler/speelster aan opslag. Als de opslag naar de andere partij gaat, moet de speler/speelster die de vorige keer niet heeft opgeslagen opslaan.
- Tijdens een set mag één time-out van 30 seconden worden aangevraagd. Standaard wordt er één technische time-out gegeven zodra er in totaal 21 punten zijn gescoord (alleen in Eredivisie en Topdivisie).
- In de 1ste en 2e set wordt bij elke 7 gespeelde punten gewisseld van speelhelft. In de 3e set is dit bij elke 5 gespeelde punten.
Veldgrootte
Alle categorieën: 8 x 16 meter
Nethoogte
Senioren heren 2.43 meter;dames 2.24 meter
Jeugd <17 jongens 2.24 meter; meisjes 2.24 meter
Jeugd <15 jongens 2.12 meter; meisjes 2.12 meter
Jeugd <13 jongens 2.12 meter; meisjes 2.12 meter
Beachvolleybal ranking
Voor elk toernooi die je speelt kan jij punten verdienen. Hoe hoger het niveau en hoe beter het resultaat hoe meer punten je krijgt. Vervolgens tellen je beste 5 resultaten bij elkaar opgeteld als jouw totale score. Vervolgens heb jij op basis van deze punten een plek in Nederland.
Wanneer en waar is het?
Toernooien worden voornamelijk gespeeld op zaterdag, zondag en soms op vrijdag. Deze toernooien zijn bijna elk weekend en door het hele land heen te vinden. Om te kijken of er voor jou een toernooi is kan je de Toernooifinder van de Nevobo gebruiken.
Gebruik de filter om snel alle toernooien te vinden.
Het Summer Beach volleyball Circuit wordt aangegeven met: SBVC
De Nationale Beach Competitie wordt aangegeven met: NBC
Hoe meld ik mij aan?
Je gaat naar de Toernooifinder van de Nevobo en zoekt daar een toernooi uit die je wilt gaan spelen. Vervolgens klik je op dit toernooi en kom je op een vervolgscherm. Hier staat rechtbovenin een knop met inschrijven. Klik hierop en de rest wordt duidelijk en netjes door de Nevobo uitgelegd.
LET OP: Er is een aanmeld deadline!
Summer Beach Volleyball Circuit:
Je kunt je tot vrijdag 15.00 uur, voorafgaand aan het toernooiweekend, inschrijven voor de toernooien die plaatsvinden op de zaterdag én tot zaterdag 15.00 uur voor de toernooien die plaatsvinden op de zondag. Op locatie inschrijven is door het coronavirus op dit moment niet mogelijk.
Nationale Beach Competitie verschilt per niveau:
Eredivisie t/m tweede divisie
Maandag 12.00 uur voordat het speelweekend plaatsvindt.
Derde divisie
Donderdag 12.00 uur voordat het speelweekend plaatsvindt.