Toernooi informatie

Jij wilt een toernooi gaan spelen, maar hoe werkt dat nu?

Ondertussen heb jij misschien al wat beachvolleybalervaring van alle trainingen, maar dit willen we natuurlijk ook kunnen gebruiken en daar zijn de beachvolleybal toernooien voor! Omdat het bij beachvolleybal anders gaat dan bij zaalvolleybal, of omdat je überhaupt nog nooit iets hebt gedaan met volleybal is deze pagina op jou te helpen!

Om te beginnen zijn er officiële toernooien (georganiseerd vanuit de bond) en onofficiële toernooien (georganiseerd vanuit de beachvolleybalclub) zoals BVA Open. Het verschil van deze toernooien is dat je voor de officiële toernooien punten krijgt voor jouw landelijke ranking en bij onofficiële toernooien krijg je geen punten. Echter krijg je bij onofficiële toernooien vaker prijzen dan bij officiële toernooien.

Toernooien voor jeugd

Voor de jeugd is er de mogelijkheid om binnen diverse leeftijdscategorieën toernooien te spelen. Dit zijn allemaal competitieve toernooi waarbij je ook punten en prijzen kunt verdienen. Deze toernooien worden allemaal 2 tegen 2 gespeeld volgens de beachvolleybalregels die je ook van de training kent.

Leeftijdscategorieën

Net zoals in de zaal heb je bij beachvolleybal toernooi categorieën zodat je tegen leeftijdgenoten volleybalt. Deze leeftijdscategorieën tellen voor alle toernooien dus ook voor het NK. Wanneer jij met een maatje speelt die ouder is dan jou dan moeten jullie je inschrijven bij de categorie van de oudste speler.  Je hebt de volgende categorieën:

<13 | Deze categorie is voor iedereen tot en met 12 jaar
<15 | Deze categorie is voor iedereen tot en met 14 jaar
<17 | Deze categorie is voor iedereen tot en met 16 jaar
<19 | Deze categorie is voor iedereen tot en met 18 jaar

Spullen die jij niet moet vergeten!

  • Kijk of je samen met je maatje dezelfde kleren aan kan doen zodat je echt als een team eruit ziet!
  • Niet op alle locaties hebben ze ballen beschikbaar, zorg dat jij je eigen beachvolleybal mee hebt!
  • Zonnebril, anders zie jij niets als de zon hard schijnt.
  • Petje, dit is geen must-have, maar kan wel fijn zijn op een warme dag.
  • Zonnebrand, soms kan het hard waaien waardoor je de zon niet voelt maar wel verbrand. Smeer je altijd goed in ook al is het bewolkt!
  • Voldoende eten en drinken, het is een lange intensieve dag dus zorg dat je genoeg mee hebt!
  • Stoeltjes, tussendoor krijg je zo 30 min rust en dan wil je wel een beetje lekker zitten.

Wanneer en waar is het?

Toernooien worden voornamelijk gespeeld op zaterdag, zondag en soms op vrijdag. Deze toernooien zijn bijna elk weekend en door het hele land heen te vinden. Om te kijken of er voor jou een toernooi is kan je de Toernooifinder van de Nevobo gebruiken. Het Jeugd Beach Circuit staat hierbij aangegeven als: JBC.

Hoe meld ik mij aan?

Je gaat naar de Toernooifinder van de Nevobo en zoekt daar een toernooi uit die je wilt gaan spelen. Vervolgens klik je op dit toernooi en kom je op een vervolgscherm. Hier staat rechtbovenin een knop met inschrijven. Klik hierop en de rest wordt duidelijk en netjes door de Nevobo uitgelegd.

LET OP: De deadline om je in aan te melden is elke woensdag 12:00 voor het toernooi!

Alle informatie vanuit de Nevobo:

Alles over het Junior Beach Circuit

Toernooien voor senioren

Voor de senioren zijn er meer mogelijkheden om mee te doen aan een toernooi. Zo heb je de onofficiële recreatieve toernooien, de onofficiële competitieve toernooien, de officiële recreatieve toernooien en de officiële competitieve toernooien. Bij de meeste officiële toernooien kan je rankingspunten verdienen en bij onofficiële toernooien win je vaak meer en mooiere prijzen. Deze toernooien worden allemaal 2 tegen 2 gespeeld volgens de beachvolleybalregels die je ook van de training kent.

Onofficiële toernooien

Er zijn veel onofficiële toernooien. Dit zijn vaak toernooien georganiseerd door een zaal- of beachvolleybalclub. Dat de toernooien niet officieel zijn maakt de toernooien niet minder goed of minder leuk, in tegendeel zelfs! Vaak speel je deze toernooien lokaal waardoor er veel bekenden aanwezig zullen zijn, wat super gezellig is! Voorbeelden van toernooien zijn BVA Open en SwitchBeach.

Het verschil met de onofficieel toernooien met de officiële toernooien is voornamelijk voor de competitieve speler belangrijk. Je verdient namelijk geen punten met deze toernooien voor je Nevobo ranking

Vaak zijn er met de onofficiële toernooien de categorieën laag, midden en hoog. Waarbij het per organisator verschilt wat dit inhoudt. Meestal is dit de volgende richtlijn:
Laag: Geen volleybalervaring tot 2e klasse in de zaal
Midden: Eerste klasse in de zaal tot 3e divisie in de zaal
Hoog: Alles vanaf 3e divisie in de zaal.

Officiële recreatieve toernooien

Alle officiële recreatieve toernooien vallen onder de Summer Beach Volleyball Circuit. Hierbij draait alles om het plezier. Voor en na corona is het mogelijk om 3 tegen 3 of zelfs 4 tegen 4 toernooien te spelen, maar het is nu alleen mogelijk om 2 tegen 2 te spelen al is het wel mogelijk om gemixt te spelen dus met 1 man en 1 vrouw tegen 1 man en 1 vrouw. Op uitzondering van de 3 tegen 3, 4 tegen 4 en mixtoernooien is het ook bij deze competitie mogelijk om punten te verdienen voor je ranking. Alleen krijg je bij deze categorie minder punten omdat dit een lager niveau is.

Ook bij deze toernooien heb je nog niveauverschillen waar wij een indicatie aan hebben meegegeven:
Laag: Geen volleybalervaring
Midden: Recreatief volleybalervaring
Hoog: Volleybalervaring tot 2e klasse in de zaal

Officiële competitieve toernooien

Bij deze toernooien gaat alles om winnen en zo hoog mogelijk spelen zodat je zoveel mogelijk punten verzameld. Deze toernooien gaan dan ook door tot het hoogst haalbare. Deze competitie wordt de Nationale Beach Competitie genoemd waarbij je instapt op 3e divisie niveau.

Wanneer en waar is het?

Toernooien worden voornamelijk gespeeld op zaterdag, zondag en soms op vrijdag. Deze toernooien zijn bijna elk weekend en door het hele land heen te vinden. Om te kijken of er voor jou een toernooi is kan je de Toernooifinder van de Nevobo gebruiken.

Gebruik de filter om snel alle toernooien te vinden.
Het Summer Beach volleyball Circuit wordt aangegeven met: SBVC
De Nationale Beach Competitie wordt aangegeven met: NBC

Hoe meld ik mij aan?

Je gaat naar de Toernooifinder van de Nevobo en zoekt daar een toernooi uit die je wilt gaan spelen. Vervolgens klik je op dit toernooi en kom je op een vervolgscherm. Hier staat rechtbovenin een knop met inschrijven. Klik hierop en de rest wordt duidelijk en netjes door de Nevobo uitgelegd.

LET OP: Er is een aanmeld deadline!

Summer Beach Volleyball Circuit:
Je kunt je tot vrijdag 15.00 uur, voorafgaand aan het toernooiweekend, inschrijven voor de toernooien die plaatsvinden op de zaterdag én tot zaterdag 15.00 uur voor de toernooien die plaatsvinden op de zondag. Op locatie inschrijven is door het coronavirus op dit moment niet mogelijk.

Nationale Beach Competitie verschilt per niveau:

Eredivisie t/m tweede divisie
Maandag 12.00 uur voordat het speelweekend plaatsvindt.

Derde divisie
Donderdag 12.00 uur voordat het speelweekend plaatsvindt.