Ontmoet Yfke Jelsma: Het altijd enthousiaste Talent van Beachvolleybal Amersfoort

Ontmoet Yfke Jelsma: Het altijd enthousiaste Talent van Beachvolleybal Amersfoort

Vandaag stellen we je voor aan Yfke Jelsma, het 17-jarige volleybaltalent van Beachvolleybal Amersfoort, wiens enthousiasme en vaardigheden op het veld je zeker zullen motiveren om zelf de sport op te pakken.

Yfke, een vwo-scholiere, heeft een indrukwekkende reis achter de rug in de wereld van volleybal. Ze speelde afgelopen twee seizoenen bij Keistad en was daarvoor een vaste kracht bij Forza. Als lid van Jong Oranje weet ze haar drukke schoolleven perfect te combineren met haar liefde voor volleybal. “Volleybal is mijn enige hobby waar ik nog tijd voor heb”, deelt Yfke.

Haar teamgenoten prijzen haar als een altijd enthousiaste speler, sterk in de aanval en een echte teamspeler die net zo hard juicht voor anderen als voor zichzelf. Yfke’s favoriete positie? Aanvaller. Met haar lengte bereikt ze een indrukwekkende hoogte van 3,07 meter bij het blokkeren en 3,15 meter bij haar aanval, waardoor ze een formidabele tegenstander is aan het net.

Een van de hoogtepunten in haar carrière was het spelen van een EK, maar het kampioenschap met Keistad in de Topdivisie beschouwt ze als een bijzonder moment. De energie, het publiek en de unieke sfeer maakten het een onvergetelijke ervaring.

Wat maakt beachvolleybal zo aantrekkelijk voor Yfke? “Je moet alle aspecten van het spel tegelijk beheersen”, legt ze uit. “Het is niet zoals bij zaalvolleybal, waar je in een rally vaak maar één ding doet. Bovendien speel je met een partner, met wie je perfect op elkaar ingespeeld moet zijn. Ik deed het beachvolleyballen altijd met Pip en dit was altijd heel gezellig en we wisten precies wat we van de ander konden verwachten” Naast het volleyballen is de sfeer eromheen voor Yfke ook erg belangrijk. Zo krijg je dus ook nog wat frisse lucht en vitamine D binnen en, wat misschien een beetje ijdel klinkt, je kunt er ook nog een beetje bruin van worden, zo zegt ze zelf.

Yfke is een voorstander van beachvolleybal en raadt het iedereen aan. “Het lijkt op veel delen op zaalvolleybal, maar biedt ook nieuwe uitdagingen en afwisseling,” zegt ze. Deze afwisseling helpt niet alleen om het spel interessant te houden, maar verbetert ook de vaardigheden in zaalvolleybal.

Yfke benadrukt dat beachvolleybal haar heeft geleerd dat kracht niet altijd koning is. “Om te scoren, hoef je een bal niet altijd op je aller hardst te slaan,” legt ze uit. Deze les heeft ze meegenomen naar de zaal, waar ze nu vaker kiest voor slimme plaatsingen boven brute kracht. Het is een vaardigheid die het spel verandert en een die elke zaalvolleyballer kan gebruiken om hun spel te verbeteren.

Een ander cruciaal aspect dat Yfke uit het beachvolleybal heeft overgenomen, is het vermogen om het spel te ‘lezen’. Dit betekent anticiperen op de bewegingen van de tegenstander en effectief reageren tijdens het blokkeren en verdedigen. Deze vaardigheid is bijzonder waardevol in de zaal, waar het spel snel en onvoorspelbaar kan zijn.

Bij Beachvolleybal Amersfoort begon Yfke met het leren van nieuwe technieken, waarna ze geleidelijk meer tactische inzichten ontwikkelde. “Er zit een hele goede opbouw in de trainingen en langzamerhand leer je hoe het hele spel in elkaar zit, zowel technisch als tactisch.” vertelt ze. Deze gestructureerde aanpak heeft haar geholpen om een diepgaand begrip van het spel te ontwikkelen.

“De trainers willen je allemaal echt beter maken en zijn ook nog eens heel gezellig.” Verteld Yfke. Aanvullen worden er toernooien georganiseerd die de perfecte kans bieden om het geleerde in de praktijk te brengen. “De mensen met wie je traint zijn altijd heel gezellig,” voegt ze toe, wat laat zien dat de juiste omgeving essentieel is voor zowel persoonlijke als sportieve ontwikkeling

Yfke staat op het punt om de Eredivisie in te gaan, een doel dat ze voor dit seizoen heeft gesteld. Ze kijkt uit naar haar verdere ontwikkeling en staat open voor wat de toekomst brengt. “Wat lukt, is lekker meegenomen,” zegt ze met een optimistische blik vooruit.

Laat je inspireren door Yfke’s verhaal en overweeg om zelf de sprong in het zand te wagen. Beachvolleybal Amersfoort verwelkomt nieuwe spelers met open armen, dus waar wacht je nog op? Pak die bal en zie je op het veld!