Beachvolleyballen of in de zaal doortrainen? Wij zeggen een combinatie!

Beachvolleyballen of in de zaal doortrainen? Wij zeggen een combinatie!

Wij horen soms het geluid dat spelers beter kunnen doortrainen in de zaal na het zaalseizoen. Dit is echt een gemiste kans. Beachvolleybal is namelijk erg goed voor de ontwikkeling van spelers en al helemaal voor jeugdspelers. Gezien wij niet geheel onafhankelijk zijn volgen hier een aantal goede voorbeelden.

In een aflevering van Tijd Voor Volleybal is Johan van Vliet te gast. Johan was destijds trainer van Voltena D1 (spelend in de eredivisie) met daarin meerdere top beachvolleyballers. Zo zegt Johan het volgende in die aflevering: “Ik zie als trainer van het zaalteam dat in de zomer de meiden weer een stap maken, omdat ze met de beachcompetitie hebben meegedaan.” en “Als ik ze in augustus weer tegen kom zijn ze weer een stap verder en nu zijn ze (na het zaalseizoen) ook weer een stap verder voor de beachcompetitie.” Zie hier de video vanaf 39:30 voor het fragment over zaalvolleybal en beachvolleybal.

Diverse voorbeelden

Naast een Dames 1 die Eredivisie speelt, heeft Voltena ook jaarlijks teams in de finaleronde van het NOJK staan. Toeval? Onze mening is van niet. In Werkendam zit namelijk ook een erg goede beachvolleybalvereniging Kadijkbeach. Ditzelfde verhaal zien we eigenlijk ook in Bilthoven bij Irene, die ook vaak jeugdteams in de NOJK-finales heeft gehad. Tevens in Amersfoort zien we dit gebeuren. Zo zijn er diverse jeugd- en senioren spelers/speelsters die bij ons beachvolleyballen of gebeachvolleybald hebben die momenteel Top- of Eredivisie spelen (o.a. AVV Keistad). Maar ook op lagere niveaus hebben we diverse voorbeelden die bij ons mooie stappen hebben gemaakt, of het plezier in volleybal hebben gevonden! Wij hebben dan ook jaarlijks niet-volleyballers die na het beachvolleybalseizoen zo enthousiast zijn dat ze gaan zaalvolleyballen. 

Maar waarom is beachvolleybal dan zo goed?

Beachvolleybal is een totaal ander spel. Het wordt gespeeld met twee spelers en in het zand. Hierdoor word je als speler verplicht meer te bewegen. Deze beweeglijkheid is dan ook vaak iets wat jeugdspelers erg moeilijk vinden. Ook zorgt het hebben van twee spelers ervoor dat er meer controle moet zijn over de bal. Waar je in de zaal de bal ergens naartoe kan spelen, gezien er altijd wel iemand in de buurt is kan dat niet bij beach. Om deze controle te krijgen is het daarom belangrijk nog beter op je techniek te letten en met meer beleid te gaan volleyballen. Tevens is beachvolleybal ook fysiek op een andere manier belastend, waardoor je weer andere spieren gebruikt en andere motoriek traint. Bang voor blessures? Zand dempt juist een stuk meer dan een zaalvloer! Tot slot is beachvolleybal meer hakuna matata. De sfeer is over het algemeen een stuk gemoedelijker en sportiever, zowel tijdens trainingen als wedstrijden. Het zonnetje helpt hier vaak goed bij.

In Nederland is helaas de zomer erg kort. Echt zaalvolleybal vervangen is daardoor erg moeilijk, maar wil jij nu lekker doortrainen na het seizoen? Kom dan lekker bij ons beachvolleyballen! Meld je aan op onze website bij jouw niveau.

Meld je aan voor de trainingen